Süpervizyon
Psikanalitik süpervizyon da psikoterapi gibi özel bir alandır ve benzer bir çerçeve ile yürütülür. Teorik ve pratik tecrübenin yardımıyla başvuranın bilgi ve becerisinin, özellikle de psikanalitik duyuşunun gelişimine çalışılır ve buna ek olarak, bireysel analiz/terapi kadar olmasa da, kişinin başkaları aracılığıyla kendini de keşfettiği, kendini keşfettikçe de ötekini duyuşunun geliştiği bir alan görevi de görür. Terapistin endişelerinin tespiti ve bunların üzerine çalışılması önemlidir, hem terapist için, hem terapi alan için.
Başvuranın süpervizyon çalışmasının faydasını ve pratiğinin geliştiğini hissedebilmesi için kendisinin mesleki gelişiminde bulunduğu yerin göz önünde bulundurulması en önemli etkenlerden biridir. Süpervizenin psikanalitik çalışmalara ne kadar aşina olduğu dikkate alınarak, uygulamasının gelişimi esas alınmalı ve yaşadığı zorluklar göz önünde bulundurulup, süpervizyon onun için anlamlı olacak şekilde yürütülmelidir.
Süpervizyon çalışmasının bir olgu üzerinden ilerlemesi pratiği geliştirecek diğer önemli etkenlerden biridir. Diğer olgular ve teknik, teorik konular ile ilgili sorular her süpervizyon çalışmasında doğal olarak olmakla birlikte, süpervizyonu bir olgu ile derinlemesine bir çalışma olarak yürütme çabası içinde olmak, psikanalitik süpervizyon için en sağlıklı ve kalıcı öğrenme ortamını oluşturacaktır. Böylece, duyuş, teknik, teori gibi konular kısa soru cevaplar ile doyumu hızlı ama temelsiz kalmayacak, yavaş yavaş gelişen ama sağlam bir temelle, günden güne diğer olgulara da kendiliğinden yayılacak şekilde öğrenilecektir.